Αρθρίτιδα

Τι  είναι η αρθρίτιδα?
Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή των αρθρώσεων.
 Δύο  από τις πιο συνήθεις μορφές αρθρίτιδας είναι: οι φλεγμονώδεις Αρθρίτιδες και η Οστεοαρθρίτιδα

Τι συμβαίνει στις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες;
Στις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες,  όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κύρια πάθηση εντοπίζεται στον υμένα που καλύπτει τις αρθρώσεις. Η νόσος επεκτείνεται και στις αρθρικές επιφάνειες αλλά και στα οστά με αποτέλεσμα την καταστροφή της άρθρωσης. Συνήθως προσβάλλονται περισσότερες αρθρώσεις, μικρές και μεγάλες. Η κύρια βλάβη εντοπίζεται στον αρθρικό χόνδρο ο οποίος προοδευτικά φθείρεται με αποτέλεσμα την εκφύλιση της άρθρωσης και τη καταστροφή του υποχόνδριου οστού. Προοδευτικά εμφανίζονται οστεόφυτα δηλαδή οστικές προεξοχές σε θέσεις μη φυσιολογικές που περιορίζουν την κίνηση και αυξάνουν τα συμπτώματα.

Τι συμβαίνει στην οστεοαρθρίτιδα;
Η κύρια βλάβη εντοπίζεται στον αρθρικό χόνδρο ο οποίος προοδευτικά φθείρεται με αποτέλεσμα την εκφύλιση της άρθρωσης και τη καταστροφή του υποχόνδριου οστού. Προοδευτικά εμφανίζονται οστεόφυτα δηλαδή οστικές προεξοχές σε θέσεις μη φυσιολογικές που περιορίζουν την κίνηση και αυξάνουν τα συμπτώματα.

Που οφείλεται?
Φαίνεται ότι πολλοί παράγοντες εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια της νόσου,  όπως περιβαλλοντικοί (τροφή-νερό-αέρας), γενετικοί, ορμονικοί και ανοσολογικοί καθώς επίσης και η λανθασμένη δίαιτα και γενικά ο τρόπος, με τον οποίο ο κάθε ένας σέβεται την υγεία του. Η εμφάνιση αρθρίτιδας οφείλεται στο συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης και στην επίδραση εξωτερικών νοσογόνων και περιβαλλοντολογικών παραγόντων. Πολλές μορφές αρθρίτιδας εμφανίζονται κληρονομικά σε οικογένειες. Επίσης εργαζόμενοι σε βαρείες χειρωνακτικές εργασίες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας στις αρθρώσεις που καταπονούνται

Στατιστικά
 103.000.000 άτομα στην Ευρώπη υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους.  
Το 14% του ελληνικού πληθυσμού (1.400.000 Έλληνες) επισκέπτονται το γιατρό τους με προβλήματα των αρθρώσεων, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής, γρήγορη συνταξιοδότηση και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα σοβαρή αναπηρία στον πάσχοντα.  
H αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Eίναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών αν και ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν και παιδιά. 
Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα?
Η αρθρίτιδα έχει δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα – τον πόνο στις αρθρώσεις και τη φλεγμονή. Χαρακτηριστικό σημάδι της αρθρίτιδας είναι η φλεγμονή της άρθρωσης, που καταλήγει σε ευαισθησία και διόγκωση. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αρθρίτιδα παραπονιούνται συνήθως και για δυσκαμψία των αρθρώσεων
Η αρθρίτιδα επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους αλλά τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:
• Πόνος ή πρήξιμο γύρω από τις αρθρώσεις, πόνος στα γόνατα ή τα ισχία (γοφούς) όταν ανεβαίνετε σκάλες ή περπατάτε
• Δυσκαμψία στις αρθρώσεις ιδίως νωρίς το πρωί, δυσκολία στο ντύσιμο π.χ. δένοντας κορδόνια παπουτσιών ή κουμπώνοντας κουμπιά, δυσκολία κατά την είσοδο και έξοδο  από αυτοκίνητα
• Πρήξιμο  των αρθρώσεων, ερεθισμός (κοκκινίλα) και ) και αίσθημα θερμότητας
• Γενικά συμπτώματα όπως : κόπωση, απώλεια βάρους, αίσθημα αδιαθεσίας
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητά σας να κάνετε συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες όπως περπάτημα, ανάωαση σκαλιών, είσοδος και έξοδος από αυτοκίνητα κ.λ.π.

Λεωφ. Μεσογείων 328, Αγ. Παρασκευή 15341  Τηλ.: 210 2919113