Ακμή

Τι  είναι η ακμή?
Η ακμή είναι μια δερματολογική πάθηση που εμφανίζεται όταν η λιπαρότητα και τα νεκρά δερματικά κύτταρα φράζουν τους πόρους. Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους μπιμπίκια, στίγματα και σπυράκια.

Που οφείλεται?
Δεν είναι γνωστά τα αίτια αν και είναι πολυπαραγοντική νόσος. Οι παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνισή της είναι :
• Οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα)
• Ορμονικές διαταραχές (Μερικές παθήσεις του ενδοκρινικού συστήματος, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και το σύνδρομο Cushing (ορμονική διαταραχή που οφείλεται στα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα), μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσεις  ακμής
• Στρές
• Μετά από ερεθισμό του δέρματος
• Χρήση ορισμένων φαρμάκων (λίθιο, ανδρογόνα)
• Χρήση αναβολικών και διαφόρων ναρκωτικών ουσιών
• Χρήση λιπαρών καλλυντικών
• Κοινές αλλεργίες από διάφορα τρόφιμα

Στατιστικά
H ακμή κλασικά θεωρείται δερματοπάθεια της εφηβικής και νεαρής ενήλικης ζωής με όργανο προσβολής την τριχοσμηγματογόνο μονάδα (τριχικός θύλακος και σμηγματογόνος αδένας).
Σχεδόν οι μισοί έφηβοι πάσχουν από τη νόσο με ηλικίες αιχμής για τα κορίτσια τα 14-17 χρόνια και για τα αγόρια τα 16-19 χρόνια. Πιστεύεται όμως, ότι κάποια κλινική μορφή της κοινής ακμής μπορεί να εμφανίζει το 75% των ατόμων στις ηλικίες μεταξύ 20 και 35 ετών. Ένα σχετικά μικρό ποσοστό από αυτά (35%) προσφεύγει στο δερματολόγο για θεραπευτική αντιμετώπιση. Δεν παρατηρείται φυλετική προτίμηση και η κατάσταση εξελίσσεται με περιόδους υφέσεων και εξάρσεων, με προοπτική βελτίωσης και τελικής υποχώρησης περίπου στην ηλικία των 23-25 χρονών. Ένα μικρό όμως ποσοστό (5%) κυρίως γυναικών είναι δυνατόν να πάσχει από κάποια κλινική μορφή της ακμής μέχρι και την τέταρτη δεκαετία της ζωής.

Ποια είναι τα συμπτώματα?
Τα συμπτώματα της ακμής περιλαμβάνουν:
Κόκκινα, λευκά ή μαύρα στίγματα. Αυτά μπορεί να εμφανίζονται στο πρόσωπο, το λαιμό, τους ώμους, την πλάτη ή το στέρνο. Τα ευμεγέθη στίγματα με βαθιά ρίζα ονομάζονται κυστικές αλλοιώσεις. Τα στίγματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν πόνο εάν μολυνθούν, ενώ μπορεί να αφήσουν μόνιμα σημάδια στο δέρμα.

Λεωφ. Μεσογείων 328, Αγ. Παρασκευή 15341  Τηλ.: 210 2919113