Καρκίνος του Πνεύμονα

Τι  είναι ο καρκίνος του πνεύμονα?
Καρκίνος  του  πνεύμονα  είναι  ο  καρκίνος  της  τραχείας,  των  βρόγχων  (αεραγωγών)  ή  του στρώματος  των  πνευμόνων  (κυψελίδων). Ο  καρκίνος  των  βρόγχων  είναι  η  πιο  συχνή  μορφή.

Που οφείλεται?
Ο καρκίνος του πνεύμονα, στις διάφορες μορφές της νόσου, προκαλείται από άναρχο και αφύσικο πολλαπλασιασμό παθογόνων κυττάρων στους ιστούς του πνεύμονα, οι οποίοι στη συνέχεια προκαλούν το σχηματισμό κακοήθους όγκου. 
Τα καρκινικά κύτταρα έχουν τη δυνατότητα διείσδυσης σε γειτονικούς ιστούς - και συνεπώς είναι σε θέση να επεκταθούν και να προκαλέσουν σοβαρές βλαπτικές συνέπειες στη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού.
 
 Το  30%  των  βαρέως  καπνιστών  διατρέχουν  τον  κίνδυνο  να  αναπτύξουν  καρκίνο  του  πνεύμονα.
 
 Η  έκθεση  σε  περιβάλλον  με  καπνό  τσιγάρου  (“παθητικό  κάπνισμα” )  αυξάνει  τον  κίνδυνο  καρκίνου  του  πνεύμονα  στους  μη  καπνιστές. 

Γεννετικοί  παράγοντες  επηρεάζουν  επίσης    την  ευαισθησία  στις  επιπτώσεις  του  καπνίσματος  και  επομένως  τον  κίνδυνο  ανάπτυξης  καρκίνου  του  πνεύμονα.

 Άλλοι  παράγοντες  (καρκινογόνοι)  μπορεί  να  αυξήσουν  τον  κίνδυνο  για  καρκίνο  του  πνεύμονα  όπως:  ο  αμιαντος, το ραδιενεργό αέριο ραδόνιο, η  ακτινοβολία  και  διάφορα  τοξικά  χημικά, η υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ο  αριθμός  των  περιπτώσεων  που προκαλούν  είναι  μικρός  σε  σύγκριση  με  τον  αριθμό  των  καρκίνων  του  πνεύμονα  που  οφείλονται  στο  κάπνισμα.

Στατιστικά
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την τρίτη – μετά τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη - συχνότερη μορφή καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο, πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων στον ανδρικό πληθυσμό, με ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, αποτελεί μακράν την πλέον θανατηφόρα μορφή καρκίνου, με ποσοστά θνησιμότητας που αγγίζουν σχεδόν το 30%. 
Άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών έχουν 300 φορές μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου από άτομα ηλικίας μικρότερης των 30 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα?
Ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα  παρά μόνο αφού φτάσει σε εκτεταμένο στάδιο ή έχει επεκταθεί και σε άλλα όργανα εκτός της κοιλότητας του θώρακα. Έτσι, λιγότερο από 20% των ασθενών διαγιγνώσκονται έγκαιρα, όταν οι πιθανότητες για πλήρη ίαση είναι μεγαλύτερες.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα  καρκίνου  του πνεύμονα είναι τα εξής: 
•Βήχας, με ή χωρίς απόχρεμψη (φλέματα)
•Ανορεξια και απώλεια σωματικού βάρους
•Δύσπνοια και συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις
•Επίμονος θωρακικός πόνος (που συχνά επιδεινώνεται με την αναπνοή)
•Αιμόπτυση
•Πληκτροδακτυλία
•Πυρετός, ή δέκατα
•Αδυναμία, καταβολή, εύκολη κόπωση
•Οίδημα (πρήξιμο) κεφαλής και τραχήλου
•Δυσκολία στην κατάποση της τροφής
•Συριγμός της αναπνοής κατά την εισπνοή
•Βραχνάδα φωνής

Οι καπνιστές που έχουν το λεγόμενο «βήχα του καπνιστή» πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν αλλάζει ο χαρακτήρας του ή χειροτερεύει.
 
Διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα
Μια απλή ακτινογραφία θώρακος είναι συνήθως αρκετή για την αρχική διάγνωση. 
Με την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία θώρακος δίνονται περισσότερες πληροφορίες και  με μεγαλύτερη ακρίβεια όσον αφορά στην ύπαρξη μεταστάσεων, την έκταση του όγκου και την πιθανή προσβολή μεγάλων αγγείων καρδιάς και θωρακικών τοιχωμάτων. 
Η βρογχοσκόπηση και η βιοψία του όγκου καθορίζουν την τελική κυτταρολογική διάγνωση, το βαθμό της κακοήθειας και τον τύπο του καρκίνου. 
 

Λεωφ. Μεσογείων 328, Αγ. Παρασκευή 15341  Τηλ.: 210 2919113