Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Τι  είναι θυρεοειδίτιδα Ηashimoto?
Η θυρεοειδίτιδα Ηashimoto είναι μία αυτοάνοση φλεγμονή του θυρεοειδή.
 Αυτό σημαίνει ότι ενώ  το ανοσοποιητικό μας σύστημα  φυσιολογικά μας προστατεύει από μικρόβια και ιούς, στην περίπτωση αυτή αρχίζει να παράγει αντισώματα που  επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα και προοδευτικά τον καταστρέφουν. Ο τραυματισμένος θυρεοειδής εμφανίζεται διογκωμένος και δυσκολεύεται στην προσπάθεια του να παράγει τις ορμόνες του, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.

Που οφείλεται?
Αιτίες που προκαλούν θυρεοειδίτιδα  Hashimoto μπορεί να είναι:
Η κληρονομομικότητα, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως  μικρόβια, το παρατεταμένο άγχος, πιθανώς το κάπνισμα κ.λ.π.
Η θυρεοειδίτιδα Ηashimoto μπορεί να συνδυάζεται με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, ή να είναι φαρμακευτικής αιτιολογίας, ως ανεπιθύμητη ενέργεια μετά από χορήγηση κάποιου φαρμάκου. Η αυξημένη πρόληψη ιωδίου, μέσω αυτοάνοσων μηχανισμών θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας.
Μερικά φάρμακα (πχ αμιωδαρόνη, α-ιντερφερόνη, β-ιντερφερόνη, ιντερλευκίνη-2, G-CSF) συχνά προκαλούν την παραγωγή θυρεοειδικών αυτοαντισωμάτων.

Στατιστικά
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού στις ανεπτυγμένες χώρες.
 Παρατηρείται σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδούς  και είναι περίπου 7 φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ότι στους άνδρες.
Η ασθένεια εμφανιζεται επίσης συχνότερα  σε άτομα που ήδη έχουν κάποια αυτοάνοση πάθηση (όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου1, λεύκη, αρθρίτιδα), σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδούς , σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια ή ακτινοβολία καθώς και σε μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε γυναίκες μετά τα 40.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto δεν είναι συχνή στα παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα?
Το βασικό σύμπτωμα της θυρεοειδίτιδας  Hashimoto είναι η διόγκωση του θυρεοειδή.
Πιθανά συμπτώματα επίσης  μπορεί να είναι:
• Υπογονιμότητα
• Διαταραχές περιόδου
• Συμπτώματα που παρουσιάζονται σε υποθυρεοειδισμό όπως κόπωση, υπνηλία, διαταραχή στη μνήμη, ξηροδερμία, αύξηση ή δυσκολία στην απώλεια  βάρους κ.α

Λεωφ. Μεσογείων 328, Αγ. Παρασκευή 15341  Τηλ.: 210 2919113