Ηπατίτιδα

Τι  είναι η ηπατίτιδα?
H ηπατίτιδα είναι μία φλεγμονή του ήπατος, η οποία προκαλείται από διάφορες αιτιολογίες . Σε πολύ κόσμο είναι γνωστή και σαν ‘χρυσή’ ή ‘κιτρινάδα’ (ίκτερος).  Διαχωρίζεται συνήθως σε οξεία και χρόνια και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ιούς που προσβάλλουν ειδικά το συκώτι προκαλώντας αντίστοιχους τύπους ηπατίτιδα. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι ιοί της ηπατίτιδας Α (HΑV), της ηπατίτιδας Β (HBV), και της ηπατίτιδας C (ΗCV).

Που οφείλεται?
- Οι περισσότερες φλεγμονές του ήπατος, τόσο στην οξεία όσο και στη χρόνια ηπατίτιδα, οφείλονται συνήθως στους συγκεκριμένους ιούς  Α,Β,C,D, οι οποίοι και προκαλούν τους αντιστοιχους τύπους ηπατίτιδας.
- Ομως φλεγμονή στο συκώτι μπορεί να προκαλέσουν  και άλλοι ιοί όπως: ο ιός του έρπητα, ο κυταρομεγαλοϊός, ο ιός Επστάιν-Μπαρ κ.λ.π.
- Επίσης ηπατίτιδα μπορεί να προκληθεί και από άλλους μολυσματικούς φορείς, όπως συγκεκριμμένα βακτηρίδια, παράσιτα κ.λ.π.
- Συχνή αιτία της μη ιογενούς ηπατιτίδας είναι επίσης η χρόνια άμετρη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
- Σπανιότερα ηπατίτιδα μπορεί να προκληθεί και από τοξίνες τροφίμων (π.χ. μανιταριών) όπως και από φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορεί να περιέχουν παρακεταμόλη, αμοξυκυλίνη, όπως και από αντιφυματικά φάρμακα και διάφορα άλλα σκευάσματα που επιβαρύνουν το συκώτι.
- Φλεγμονή στο ήπαρ επίσης μπορεί να προκαλέσουν και ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο ερυθηματώδης λύκος.

Στατιστικά
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την ιογενή ηπατίτιδα ως μια μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία. Από υπολογισμούς με βάση ειδικά μοντέλα φαίνεται ότι μετά το 2010 οι θάνατοι από ηπατίτιδα C θα είναι περισσότεροι από εκείνους που οφείλονται στον ιό του AIDS.
Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι περισσότερα από 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί παγκοσμίως από τον ιό της ηπατίτιδας Β και C, ενώ στην Ελλάδα το 2% περίπου του πληθυσμού πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα Β και αντίστοιχο ποσοστό πάσχει από ΗCV ηπατίτιδα.
Το βασικό είναι ότι οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.
Πρόσφατοι υπολογισμοί στη Γαλλία και στις ΗΠΑ προβλέπουν αύξηση κατά 61% των περιπτώσεων κίρρωσης και 68% των περιπτώσεων ηπατοκυτταρικού καρκίνου, ενώ αντίστοιχη μελέτη στην Ελλάδα υπολόγισε ότι θα έχουμε αύξηση κατά 21% των κιρρωτικών ασθενών και κατά 30% των περιστατικών πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος σε έδαφος χρόνιας ηπατίτιδας C».
Συμπερασματικά, η χρόνια ιογενής ηπατίτιδα, κυρίως λόγω των μακροχρόνιων σοβαρών επιπλοκών της, αποτελεί πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί λήψη προληπτικών μέτρων για αποφυγή της μετάδοσης, αλλά και έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας.

Ποια είναι τα συμπτώματα?
Τα συμπτώματα των ασθενών με ηπατίτιδα δεν εξαρτώνται τόσο  από τον ιό της ηπατίτιδας όσο από τη φάση της ηπατίτιδας.
Σε οξεία ηπατίτιδα (η οποία αναπτύσσεται λίγες εβδομάδες έως μήνες μετά την είσοδο του ιού της ηπατίτιδας στο ανθρώπινο σώμα) τα συμπτώματα συνήθως είναι ήπια (μοιάζει με απλή ίωση) έως ανύπαρκτα και είναι τα εξής: • κόπωση
• ανορεξία
• ναυτία
• εμετοί
• διάρροια
• πυρετός.
• Ίκτερο (κίτρινο χρώμα στο δέρμα και στο άσπρο των ματιών)
• Ούρα με σκούρο κίτρινο χρώμα και κόπρανα με πιο ανοιχτό από ότι κανονικά

Σε χρόνια ηπατίτιδα, η οποία αναπτύσσεται στους ασθενείς που δεν κατορθώνουν να αποβάλλουν τον ιό κατά τη φάση της οξείας ηπατίτιδας οι ασθενείς συνήθως δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, παρόλο που μπορεί να αναφέρουν σχετικά συχνότερα κόπωση σε σχέση με τους υγιής ανθρώπους.
Παρά την απουσία συμπτωμάτων όμως, η χρόνια ηπατίτιδα συχνά εξακολουθεί να προκαλεί ερεθισμό και να καταστρέφει το ήπαρ. Έτσι, ένα μέρος των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα αναπτύσσει κίρρωση, που σημαίνει σχεδόν πλήρη καταστροφή του ήπατος.  Οι ασθενείς με κίρρωση μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί στα πρώτα στάδια της κίρρωσης, αλλά η ηπατική νόσος προοδευτικά επιβαρύνεται και μπορεί να εμφανισθούν: υγρό στην κοιλιά (ασκίτης), αιμορραγία από φλέβες  του οισοφάγου, εγκεφαλοπάθεια ή ίκτερος.
 Όλοι οι ασθενείς με κίρρωση έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.

Πως μεταδίδεται ο ιός της ηπατίτιδας?
Ο ιός της ηπατίτιδας Α, που είναι και ο πλέον διαδεδομένος, βρίσκεται στα κόπρανα αυτών που έχουν μολυνθεί και μεταδίδεται από μολυσμένα τρόφιμα, μολυσμένο νερό ή μολυσμένα αντικείμενα και χέρια που μπαίνουν στο στόμα.

Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται μετά από επαφή με το αίμα, το σπέρμα ή άλλα σωματικά υγρά ατόμου που έχει μολυνθεί από τον ιό, με μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή πλάσματος, καθώς επίσης και από μολυσμένες βελόνες, σύριγγες, οδοντιατρικά εργαλεία ή ξυραφάκια και οδοντόβουρτσες. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από την μητέρα στο παιδί κατά τη γέννηση.

Ο ιός της ηπατίτιδας C επίσης μεταδίδεται μετά από επαφή με το αίμα ατόμου που είναι μολυσμένο από τον ιό.

Ποια είναι στάδια της ασθένειας?
Πρώτο στάδιο
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από 1 έως 6 μήνες μετά την επαφή με μολυσμένο άτομο, και είναι:
• Κούραση, ανορεξία, τάση για εμετό ή και πυρετός
• Πόνος στις αρθρώσεις και στην κοιλιά.
Ικτερικό στάδιο
Με φανερά συμπτώματα
• Κίτρινη χροιά στο δέρμα και στο άσπρο του ματιού
• Ούρα καφέ-μαύρα, κόπρανα ανοιχτόχρωμα
• Πόνος κάτω από το στομάχι.
Το ικτερικό στάδιο διαρκεί 2 ως 8 εβδομάδες.
Στάδιο ανάρρωσης
• Η κιτρινίλα σταδιακά υποχωρεί, τα ούρα και τα κόπρανα επανέρχονται στο φυσιολογικό τους χρώμα
 

Λεωφ. Μεσογείων 328, Αγ. Παρασκευή 15341  Τηλ.: 210 2919113