Λιπώδης Διήθηση ήπατος

Τι είναι λιπώδης διήθηση του ήπατος?
Η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι η υπέρμετρη συσσώρευση λίπους, με τη μορφή τριγλυκεριδίων,  μέσα στα κύτταρα του συκωτιού και όχι γύρω από αυτό, όπως συχνά λέγεται.

Που οφείλεται?
Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν λιπώδη διήθηση είναι:  η κατάχρηση αλκοόλ και η παχυσαρκία.
Βέβαια, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, παρατηρείται  έξαρση μιας  σύγχρονης  ηπατικής πάθησης - της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), που συνδέεται άμεσα με το σύγχρονο τρόπο ζωής.
Συγκεκριμένα, αφορά άτομα που, παρότι δεν κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, έχουν ιστολογική εικόνα η οποία μοιάζει πολύ με αυτήν της αλκοολικής ηπατοπάθειας (και κυμαίνεται από απλή λιπώδη διήθηση μέχρι στεατοηπατίτιδα ή και κίρρωση του ήπατος, με μικρή πιθανότητα ανάπτυξης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου).
Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση  παρατηρείται  στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς καθώς και σε ασθενείς με  σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, θυρεοειδοπάθεια, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL.
Θεωρείται έτσι ότι είναι η ηπατική εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου που περιλαμβάνει τις ανωτέρω διαταραχές.

 Στατιστικά
Η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι ένα από τα συχνότερα ευρήματα των υπερήχων της κοιλιάς.
 H μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος παρουσιάζεται στο γενικό πληθυσμό σε ποσοστό 15% - 25%, ενώ στα παχύσαρκα άτομα η συχνότητά της φτάνει το 50% - 90%. Μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε φύλο, ηλικία και εθνικότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα?
Η λιπώδης διήθηση, ιδίως στα αρχικά στάδια, δεν προκαλεί κανένα ειδικό σύμπτωμα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αναφερθούν κόπωση  και αίσθημα βάρους στο δεξιό υποχόνδριο.

Η υποψία συνήθως δημιουργείται όταν ανευρίσκονται αυξημένες τιμές των ενζύμων του ήπατος, κυρίως των τρανσαμινασών και της γGT, κατά τον προληπτικό αιματολογικό έλεγχο, ή λιπώδης διήθηση, διάχυτη δηλαδή αύξηση της ηχογένειας του ήπατος σε υπερηχογράφημα άνω κοιλίας ή σε άλλη απεικονιστική εξέταση.
Επιπλέον συχνά  θα πρέπει ο γιατρός να ξεχωρίσει, κατά την ερμηνεία των βιοχημικών εξετάσεων, αν το φταίξιμο για τις αυξημένες τρανσαμινάσες είναι του λίπους, των φαρμάκων ή κάποιας ιογενούς ηπατίτιδας. Κάποιες περιπτώσεις της ηπατίτιδας C μάλιστα, συνοδεύονται και από αύξηση του λίπους στο συκώτι.

Λεωφ. Μεσογείων 328, Αγ. Παρασκευή 15341  Τηλ.: 210 2919113