Κυστίτιδα

Τι  είναι η κυστίτιδα?
Κυστίτιδα είναι η λοίμωξη με φλεγμονή της ουροδόχου κύστης.
Ουσιαστικά είναι μια μορφή ουρολοίμωξης και πρόκειται για μικρόβιο που δια μέσου της ουρήθρας εισέρχεται στην κύστη.
 Η ουροδόχος κύστης είναι το όργανο στο οποίο καταλήγουν τα ούρα περνώντας δια μέσου των ουρητήρων προερχόμενα από τις πυέλους των νεφρών.
Υπάρχουν πολλές μορφές κυστίτιδας που προκαλούνται από ποικίλες αιτίες, όπως η διάμεση κυστίτιδα (χρόνια μορφή κυστίτιδας), οξεία κυστίτιδα, χρόνια κυστίτιδα κ.λ.π.

Που οφείλεται?
Η κυστίτιδα οφείλεται σε ένα μικρόβιο που έχει περάσει από τα έξω γεννητικά όργανα, διαμέσου της ουρήθρας, μέσα στην ουροδόχο κύστη και έχει βρει τις κατάλληλες συνθήκες για να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει φλεγμονή
Στους  άνδρες συνήθως προκαλείται από βακτήρια που είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα.
Στους ηλικιωμένους μπορεί να προκληθεί λόγω στάσης των ούρων, η οποία  προκαλείται από τη διόγκωση του προστάτη.
Γενικότερα καταστάσεις που εμποδίζουν την ροή των ουρών (όπως η νεφρολιθίαση), ή αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, μπορεί να είναι υπεύθυνες για την πρόκληση λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Γενικά η πιθανότητα κυστίτιδας αυξάνεται από συνήθειες όπως:
• Η πολύωρη παραμονή στην παραλία (λόγω ζέστης επηρεάζεται το pH του κόλπου, αυξάνεται η εφίδρωση με συνέπεια την μείωση των ούρων, που γίνονται πιο πυκνά οπότε αυξάνεται η συγκέντρωση του κολοβακτηριδίου)
• Το μπάνιο σε βρόμικη θάλασσα, που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση
• Η παραμονή στο σώμα του βρεγμένου και κρύου μαγιώ μετά το μπάνιο

Επίσης ένας άλλος, καλοκαιρινός κυρίως παράγοντας που επηρεάζει, είναι η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα που παρατηρείται στις διακοπές. Αυτή από μόνη της έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη κατηγορία κυστίτιδας, η οποία αποκαλείται 'κυστίτιδα του μήνα του μέλιτος' και οφείλεται στις αλλεπάλληλες ερωτικές επαφές – συχνά και με ελλειπή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Στατιστικά
Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες. Για λόγους που οφείλονται στην ανατομία της γυναίκας (λόγω του μικρότερου μήκους της ουρήθρας τους αλλά και της πιο στενής γειτνίασης της με τον πρωκτό), τα βακτήρια μπορούν να προσβάλλουν πιο εύκολα το ουροποιητικό τους σύστημα παρά αυτό των ανδρών.
Στην κυστίτιδα οφείλεται το 90% των ουρολοιμώξεων.
Οι ηλικίες που προσβάλλονται πιο συχνά είναι οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας καθώς η σεξουαλική επαφή οδηγεί σε ευκολότερη άνοδο των μικροβίων μέσω της ουρήθρας.
Το πιο συχνά ενοχοποιούμενο βακτήριο ειναι το κολοβακτηρίδιο ή E. Coli στο 90% των περιπτώσεων

Ποια είναι τα συμπτώματα?
Τα συμπτώματα της κυστίτιδας είναι τα εξής:
•  Πίεση στο κατω μέρος της πυέλου
•  Επώδυνη ούρηση (τσούξιμο)
•  Η συχνή ούρηση
•  Ανάγκη για ούρηση
•  Ανώμαλο χρώμα των ούρων
•  Αίμα στα ούρα
•  Έντονη οσμή ούρων

Λεωφ. Μεσογείων 328, Αγ. Παρασκευή 15341  Τηλ.: 210 2919113