Στοματίτιδα

Τι  είναι η στοματίτιδα?
Στοματίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του στόματος (γλώσσα, χείλη, εσωτερική επιφάνεια στα μάγουλα) συνοδευόμενη από έλκη (άφθες), φουσκάλες και έντονο πόνο.
. Υπάρχουν διαφορετικά είδη στοματίτιδας, αναλόγως του μικροβίου που τις προκάλεσε και του τρόπου μετάδοσής του όπως Στοματίτιδα από μύκητες, Ερπητική στοματίτιδα, Αφθώδης στοματίτιδα.
Η πιο συχνή στοματίτιδα είναι αυτή που δημιουργείται από μύκητες.
Η σωστή διαφοροποίησή τους από τον γιατρό είναι σημαντική γιατί έχουν διαφορετικό τρόπο μετάδοσης και θεραπείας.
Η νόσος εμφανίζεται κυρίως σε νεογνά και βρέφη, αλλά και σε παιδιά κάθε ηλικίας που λαμβάνουν συστηματική αγωγή με αντιβιοτικά ή κορτικοστεροειδή, σε ασθενείς με πολυενδοκρινολογικές διαταραχές ή ανοσοανεπάρκεια.

Που οφείλεται?
Η στοματίτιδα είναι μια συνήθης μόλυνση και εμφανίζεται συχνά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι  αιτίες μπορεί να είναι ορισμένα προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα, κάποιοι ιοί ή βακτηρίδια.
Το άγχος, τα ψυχικά τραύματα, οι αλλεργίες, το κάπνισμα, η έλλειψη σιδήρου ή άλλων βιταμινών καθώς και η κληρονομικότητα, μπορεί να κάνουν ευάλωτο κάποιον σε αυτού του είδους τη μόλυνση.

Πιο συγκεκριμμένα:
Η μυκητιασική στοματίτιδα οφείλεται στο μύκητα candida albicans και είναι μεταδοτική. Επίσης, μπορεί να προκληθεί μετά από τη λήψη αντιβιοτικής αγωγής και τη χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών.
Η ερπητική στοματίτιδα οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα και είναι επίσης μεταδοτική.
Μπορεί να μεταδοθεί και από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Οι ενήλικες που πάσχουν από έρπητα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με παιδιά (φιλί, δερματική επαφή) γιατί είναι πολύ εύκολο να τους το μεταδώσουν.
Η αφθώδης στοματίτιδα είναι άγνωστης αιτιολογίας και συναντάται στην πλειοψηφία των παδιών. Πάντως τείνει να εμφανίζεται όταν το παιδί είναι αγχωμένο, ταλαιπωρημένο, ή λείπουν από τον οργανισμό του βασικές βιταμίνες, όπως η Β12 και το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος. Αυτή η στοματίτιδα δεν είναι μεταδοτική.

Στατιστικά
37% των νεογέννητων στις ΗΠΑ αναπτύσσουν μυκητιασική στοματίτιδα .Αυξήμενη συχνότητα παρουσιάζεται την  τέταρτη εβδομάδα της ζωής, ενώ σπανιότερα εμφανίζεται μετά τον 6ο-9° μήνα. Σε άτομα με προδιάθεση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα?
Η μυκητιασική στοματίτιδα εμφανίζεται με λευκές κηλίδες που συνοδεύονται από λευκή επικάλυψη στη γλώσσα, στον ουρανίσκο και στην εσωτερική επιφάνεια του μάγουλου.
Η εν λόγω στοματίτιδα δεν είναι επώδυνη. Αν η νόσος μεταδοθεί και στα γεννητικά όργανα παρατηρείται κνησμός, ερυθρότητα και έντονο σύγκαμμα.
Η ερπητική στοματίτιδα εμφανίζεται με επώδυνες φουσκάλες στην περιοχή του στόματος εξωτερικά και εσωτερικά. Όταν σκάσουν δημιουργούν πληγή στην περιοχή και πολύ υψηλός πυρετός.
Η αφθώδης στοματίτιδα παρουσιάζεται με μικρά έλκη, φουσκάλες, πυρετό, σιελόρροια και διόγκωση των αδένων. Το άτομο δυσκολεύεται να καταπιεί.

Λεωφ. Μεσογείων 328, Αγ. Παρασκευή 15341  Τηλ.: 210 2919113